torsdag 2. desember 2010

Sterke, klare signaler fra Barneombudet

Det er vanskelig å være tydelig uten å støte noen.
Enda vanskeligere er det å antyde at hyggelige voksne mennesker som gjerne kan være din eller min nabo også kan være overgripere, krenkere eller voldelige mot barn.
Reidar Hjermann tørr å si fra. Han tørr å være tydelig. Han tørr å ikke pynte for mye på virkeligheten. Det er så bra at noen tørr det.
Mange barn som vi noen ganger kanskje syns kan virke brysomme, bråkete eller vanskelige kan ha en eller flere traumatiserte opplevelser med krenkelser, vold eller overgrep. Man skal ikke uten videre tenke at det er barna det er noe feil på når de utagerer.
Det er vi voksne som har ansvaret for at dette håndteres slik at barn slipper å leve i en hverdag hvor de er redde og engstelige for de menneskene som er tenkt å skulle være deres viktigste trygghetspersoner. Det er vi voksne som må sørge for å sette dette viktige tema på dagsorden. At Reidar Hjermann gjør det som barneombud er helt riktig, men ikke la han bli alene om det. La oss bli flere som tørr å være tydelige. Som tørr å ta den risikoen det er å si fra om mistanke. Som melder om bekymringer. Og som heller risikerer å si fra en gang for mye enn at vi får se flere saker om barn som utsettes for krenkelser, overgrep og vold.
Det hjelper lite at voksne mennesker fremstår som hyggelige naboer, har viktige stillinger eller tjener mange penger, dersom de krenker barn i det skjulte.
Krenkelser av barn må det reageres på. Sterkt og Raskt.
Vi skal ikke ha flere "Christoffer-saker" eller flere barn som "Daniel" i boken om "Hvorfor blir mamma slått". La oss stå sammen, vi som tørr, og vise at vi bryr oss. La det bli folk som krenker, utsetter andre for trusler og vold som skal være redde - ikke barna.
Heia barneombudet som tørr å være så tydelig!

2 kommentarer:

  1. Signe Marie Flesland2. desember 2010 kl. 11:38

    Helt enig med deg Audhild. Flott skrevet!!! :o)
    Er så lei av å høre gjengangeren "Jeg har da nok med meg selv" eller "Det er ikke verdt å bry seg, tenk om noen får vite det er meg?"
    Vel om du i brøkdelen av et sekund føler redsel for konsekvensen av å ytre en misstanke, tenk da på hvordan det barnet muligens har det i hverdagen... De har ingen mulighet til å trekke seg stille tilbake til godstolen forran peisen.

    SvarSlett